fallback

По-малки перспективи пред пазара на труда в големите икономики

Работодателите в САЩ, Китай, Италия, Норвегия и Испания ще привлекат по-малко служители през следващото тримесечие

10:19 | 19.03.08 г.

В много от най-големите световни икономики работодателите ще забавят процеса на наемане на служители през второто тримесечие, сочи обзорното изследване на заетостта в световен мащаб на Manpower.
Работодателите в САЩ, Китай, Италия, Норвегия и Испания вече са дали индикации, че ще привлекат по-малко служители през следващото тримесечие в сравнение с резултатите от същото изследване през миналата година.
 
Обзорното изследване на заетостта на Manpower е базирано на интервюта с над 55 хил. работодатели за всяко тримесечие и включва резултати от пет нови държави за това тримесечие - Чехия, Гърция, Гватемала, Полша и Румъния, като по този начин общият брой на държавите в програмата на изследването достига 32. От тези нови държави полските и румънските работодатели са най-оптимистични в намеренията си да наемат персонал през второто тримесечие на 2008 г.
Най-благоприятните планове за наемане на нови служители през второто тримесечие са на работодателите в Сингапур, Индия, Перу, Румъния, Коста Рика, Аржентина, Полша, Хонконг, Австралия, Гърция и Южна Африка.
От 17-те държави, изследвани в региона на Европа, Близкия Изток и Африка, работодателите в Румъния, Полша, Гърция, Южна Африка и Норвегия са най-оптимистични относно увеличаването на заетостта в техните държави. За разлика от тях, оптимизмът за наемане на нови служители сред ирландските и испански работодатели значително е намалял от преди една година, като тази тенденция е най-силно изразена в Испания. Работодателите в Испания и Италия споделят най-слабите перспективи за заетост за следващите три месеца, откакто са включени в изследването.
В Тихоокеанския регион и Азия данните от изследването показват вариращи нива на очакванията за наемане на нов персонал. Оптимизмът на работодателите се е увеличил при четири от осемте държави, включени в изследването. Най-силните планове за наемане на персонал отново са представени от Индия и Сингапур, докато работодателите в Китай споделят най-слабите перспективи за наемане на персонал в региона за трето последователно тримесечие. Прогнозите за Сингапур, Хонконг и Австралия са най-оптимистичните, съобщени от работодателите, откакто е започнало изследването в тези държави през 2003 г.
В двете Америки, работодателите в Перу, Коста Рика и Аржентина са най-оптимистични за наемането на нов персонал през следващите три месеца, докато тези в Канада са най-малко оптимистични. В същото време работодателите в Мексико продължават да имат устойчиви и оптимистични очаквания за наемане на нов персонал.
Обзорното изследване на заетостта на Manpower се провежда на всеки три месеца и измерва намеренията на работодателите да увеличат или намалят работния ресурс през следващото тримесечие. Изследването се провежда повече от 45 години и е сред най-надеждните изследвания на заетостта в света. България не е включена в проучването.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още