fallback

Служителите в румънските банки със средна заплата от 788 евро за януари

Средният доход в сектора продължава да бъде най-висок в страната

08:32 | 13.03.08 г.

Служителите в банковата система в Румъния са заработили средно по малко над 2900 леи (788 евро) през януари, като заплащането отбелязва лек ръст спрямо нивата от ноември, пише Ziarul Financiar.
 
През декември нетният среден доход на един банков служител в страната скочи до близо 3500 леи заради изплащането на годишните бонуси, сочат данни на централната банка на страната.
 
През октомври заплатите реализираха шоков спад, като се понижиха от 3500 (951 евро) до 2500 леи (679 евро) заради въвеждането на нови правила за вноските за социално осигуряване. Беше премахнат прагът от пет средни брутни заплати (около 6 хил. леи) за изчисляването на вноските, като ходът засегна пряко банковите служители с високи доходи.
 
Предвид тези обстоятелства нетният доход за януари е по-малък от регистрирания през юни 2007, когото служителите са заработили средно по 3242 леи (881 евро).
 
Въпреки това спрямо нивото от октомври нарастването за първия месец на годината е 17%. Възходящата тенденция при заплатите се подкрепя и от битката на банките за служители. През последните години мениджърите се оплакват, че разширяването на мрежите в по-малките градове води до недостиг при човешките ресурси и е все по-трудно е да се наемат опитни служители.
 
Всъщност някои банки още не са успели да създадат широки мрежи, а финансови институции като OTP или MKB Romexterra дори обявиха, че развиват алтернативни дистрибуционнни канали. Класическата банкова мрежа води до все по-високи разходи заради поскъпващите наеми и растящите заплати на служителите.
 
Същевременно клоновите мрежи продължават да се разширяват бързо. Само през януари са открити 101 клона, с което общият брой стига до 5582 локации.
 
Броят на банковите служители също продължава да расте, като през януари достига 65 832 души. От тях 17 892 са концентрирани в централните офиси. През миналата година банките в страната увеличиха броя на служителите си с близо 11 хил. души.
 
Нарастващият брой служители също влияе на средната заплата, като новозначените обикновено получават по-ниско възнаграждение и така средната стойност върви надолу. 

Въпреки това средният доход в банките продължава да бележи стабилен ръст и служителите в системата продължават да бъдат най-добре заплатени в румънската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още