fallback

Борсите в САЩ с най-голям скок за последните пет години

Индексите зад Океана нараснаха силно заради новите планове на Фед за борба с кризата в кредитирането

08:44 | 12.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на компаниите от финансовия сектор поведоха борсовите пазари към силен ръст по време на последната борсова сесия в САЩ. Оптимизмът завладя пазарите след обявения от Федералния резерв на САЩ план да отпусне на търговските банки съкровищни бонове на стойност 200 млрд. долара срещу ипотечни облигации и други дългови инструменти с цел подобряване на ликвидността. Оповестените от институцията мерки включват организирането на аукциони за заемането на съкровищните бонове, които започват от 27 март.

Със заемането на съкровищни бонове срещу ипотечни облигации Фед се стреми да увеличи ликвидността във финансовия сектор, тъй като банките ще имат възможност да заменят нисколиквидните си инструменти срещу доста по-лесните за търгуване държавни ценни книжа. В аукционите ще могат да участват само първичните дилъри в САЩ, сред които са Goldman, Bear Stearns, Merrill Lynch и т.н., като се очаква те от своя страна да заемат съкровищните бонове на други пазарни участници срещу налични пари, с които да подобрят балансите си, съобщава Bloomberg. Новината изстреля широкият американски индекс S&P 500 с 3,7 пункта до 1 320,65 пункта, което е най-голямото дневно повишение на показателя от октомври 2002 година досега. S&P успя да се отлепи от най-ниската си стойност от 2006 година насам, като 479 от общо 500-те му членове регистрираха ръст на пазарната капитализация. Финансовите компании от индекса отбелязаха най-силен ръст от всички дружества, като повишиха пазарната си капитализация с общо 7,4 на сто. Книжата на Citigroup поскъпнаха с 1,80 долара до 21,49 долара, а тези на Bank of America повишиха цената си с 2,41 на сто до 37,72 долара за брой. Dow Jones нарасна с 3,6 на сто до 12 156,81 пункта, като от всички 30 компании 29 завършиха сесията с повишение в цените на акциите си. Технологичният Nasdaq добави цели 4 на сто до 2 225,76 пункта. 

Статистиката на борсата в САЩ показва, че на всеки 11 компании, чиито акции са регистрирали повишение на цената, едва една е завършила сесията с поевтиняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още