fallback

Инфлацията в Унгария остава над целеното ниво

Инфлацията се е забавила до 6,9 на сто през февруари от 7,1 на сто през януари

13:10 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нивото на инфлация в Унгария остава през февруари повече от два пъти по-високо от поставения от централната банка таван, което подкрепя опасенията, че лихвените нива ще бъдат увеличени този месец, съобщи Bloomberg.
Инфлацията се е забавила до 6,9 на сто през февруари от 7,1 на сто през януари, което е втори пореден месец на забавяне на темпото й. На месечна база потребителските цени са нараснали с 1,1 на сто.
Инфлацията в страната надхвърля целевия таван от 3 на сто от август 2006, след като правителството увеличи сметките за комунални услуги, за да намали рекордния бюджетен дефицит. Решението за борба с инфлацията чрез силна валута не беше успешно и така за централната банка остава да избере дали да увеличи лихвите на срещата си на 31 март.
Основната инфлация, която изключва цените на хранителните продукти и енергията и е един от най-строго следените от централната банка индикатори, е достигнала 5,3 на сто спрямо 5,2 на сто за предходния месец.
Инфлацията през февруари се дължи на разходите за храна и енергия, като цената на природния газ е нараснала с 15,4 на сто, а на електроенергията – с 9,8 на сто.
На 25 февруари Унгария премахна фиксирания курс на форинта към еврото с надеждата, че една силна валута ще помогне да се контролира ръста на цените, докато лихвите остават непроменени. Първоначалните печалби на форинта обаче бяха заличени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още