fallback

Турският БВП нарасна с 32% след промяна в методологията на изчисление

Новите статистически методи целят обхващането на нерегистрирани до момента дейности и уеднаквяване на стандартите с тези на ЕС

17:38 | 08.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Турската икономика се оказа с около 32% по-голяма от досегашните оценки, след като статистическата агенция на страната промени методологията, по която се измерва брутния вътрешен продукт (БВП), с цел да се обхванат нерегистрирани до момента дейности, съобщи Bloomberg.

БВП на Турция за 2006 г. според новата методология е на стойност 758,3 млрд. турски лири (608,9 млрд. щатски долара), докато предишните данни бяха за БВП от 576 млрд. турски лири (462,7 млрд. долара). Това означава, че за 2007 г. БВП трябва да бъде ревизиран до 645,5 млрд. щатски долара. в сравнение с предварителната оценка от 489 млрд. долара, която премиерът на страната Ердоган обяви в началото на януари. Официалните данни за брутния вътрешен продукт на страната за 2007 г. ще бъдат публикувани на 31 март.

Повишението на БВП ще понижи относителния размер на дефицита по текущата сметка и брутния външен дълг като процент от общата икономика. Това от своя страна би помогнало на страната да получи по-добър кредитен рейтинг.

Новата методология същевременно се уеднаквява с тази на Европейския съюз. Ревизираните данни оценяват по-добре стойността на финансовите услуги и производствената дейност и съответно дават по-добра картина за икономиката на страната, която е кандидат-член на евросъюза, смятат от статистическата агенция.

От Moody's обаче заявяват, цитирани от Bloomberg, че ревизията на БВП във възходяща посока няма да е достатъчна сама по себе си за повишение на кредитния рейтинг на Турция. Вероятно перспективата на страната ще бъде повишена до „позитивна“ от сегашната „стабилна“, след което ще се следят бъдещите резултати от промените в методологията преди евентуално повишение на кредитния рейтинг. Такова може да се очаква най-рано през 2009 г., уточняват от рейтинговата агенция.

Към момента външният дълг на Турция е с рейтинг от Ba3 по Moody's и BB- по Standard & Poor's, три нива под инвестиционния рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още