fallback

АР: Докога Wall Street ще игнорира цената на петрола?

Високите цени на черното злато могат да прекъснат серията от понижения на лихвите в САЩ, смятат анализатори

16:05 | 08.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Докато вниманието на инвеститорите през последните месеци бе насочено основно към кредитната криза и свиването на икономиката в САЩ, пазарът малко или много игнорира рязкото повишение на цената на петрола, което доведе до някога немислимите 106 долара за барел, се казва в анализ на АР.

Надали обаче Wall Street ще може още дълго да “отвръща поглед” от проблема, имайки предвид потребителите, за които горивото става все по-скъпо, се посочва още в анализа.

“Инвеститорите просто свикват с по-високите цени на петрола в условията на стабилен възходящ тренд”, смята Питър Дъней от Meridian Equity Partners. По думите му, черното злато би трябвало да привлича повече внимание.

Към момента обаче, пазарните участници се фокусират върху почти непрекъснатия поток от лоши макроикономически новини – отписвания на банкови активи, просрочени ипотечни заеми и загуби на десетки хиляди работни места.

Миналата година имаше няколко случая, в които фондовия пазар в САЩ реагира негативно на “марша” на петрола. Въпреки това рязкото повишение до психологическата бариера от 100 долара за барел и последвалия пробив на това ниво се приема добре от някои инвеститори – все повече институции инвестират в петрол и други суровини, избягвайки несигурността на фондовите пазари и непрекъснато поевтиняващия щатски долар.

Масовото “отстъпление” на долара спрямо основните валути подпомогна покупките на борсово търгуваните стоки, които станаха по-атрактивни за инвеститорите извън САЩ.

В петък петролните фючърси на борсата в Ню Йорк достигнаха нова рекордна стойност от 106 долара за барел. Бензинът се търгува с 68 цента по-скъпо от преди година и на крачка от рекорда за 2007 г. през май на ниво от 3,227 долара за галон. С настъпването на летния сезон обаче се очаква цените на горивата традиционно да се повишат.

Прогнозите относно високите цени на петрола предвиждат те да се отразят в по-висока инфлация. Това може да накара Федералния резерв да прекъсне серията от понижения на основния лихвен процент. Ако на 18 март лихвата отново бъде понижена може да се очаква нов спад на долара, който от своя страна да доведе до нови рекордни стойности на черното злато.

Според анализатори, цитирани от АР, потребителите в САЩ все по осезаемо преминават в “защитен режим”, повлияни от кризата в сектора на недвижимите имоти, рязкото поскъпване на хранителните стоки и горивата, свиването на кредитния пазар, спада на фондовата борса и проблемите на пазара на труда. Това може силно да “удари” американската икономика, две-трети от която се формира от потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още