fallback

Китай изрази загриженост за спада на щатския долар

Според анализатори, ако Китай спре да купува долари, , това би довело до силна обезценка на съществуващите им резерви

14:13 | 08.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Обезценката на щатския долар е негативна за китайската икономика, заявяват китайските валутни регулаторни органи, цитирани от Bloomberg.

Доколкото спада на долара оказва негативно влияние върху глобалната икономика, Китай неминуемо ще бъде засегнат, смятат от институцията.

Рекордният търговски излишък доведе до значителен приток на средства към китайската икономика и повиши валутните резерви на страната до 1,5 трлн. долара към края на 2007 г., което поставя страната на първо място по този показател в света.

Според анализатори, ако Китай спре да купува долари или прибегне до някаква диверсификация, това би довело до силна обезценка на съществуващите им резерви.

Китайският министър на търговията заяви през декември миналата година, че спадът на долара е по-притеснителен за китайската икономика, отколкото ръстът на юана, имайки предвид факта, че Китай е държи втория най-голям портфейл от американски държавни ценни книжа. Спадът на долара прави вносът на суровини като златото и петрола по-скъпи и понижава стойността на доларовите активи.

Китайската икономика, която е четвърта по големина в света, се очаква да нарасне с 10% тази година, според прогнози на Международния валутен фонд. Ръстът на БВП на Китай през 2007 г. бе 11,7% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още