fallback

Работещите жени в света нарастват с 200 млн. за 10 години

Общият брой заети жени достига 1,2 млрд. през миналата година спрямо 1,8 млрд. работещи мъже

13:59 | 07.03.08 г.

Нараства броят на работещите жени в света, но за много от тях е трудно да намерят работа и да понесат лошите условия на работното място, сочат данни на Международната организация на труда (ILO), цитирани от BBC.

За последното десетилетие броят на заетите жени е нараснал с близо 200 млн. до 1,2 млрд. през 2007 г. За сравнение, работещите мъже са 1,8 млрд.

Безработицата в световен мащаб при жените е 6,4%, спрямо 5,7 на сто при мъжете.

Сферата на услугите изпреварва селското стопанство като основен отрасъл, в който са заети жените. През 2007 г. 36,1% от жените са работили в селското стопанство, а 46,3% - в сектора на услугите.

„Достъпът до трудови пазари и заетост са от критично значение за постигането на равенство между половете. Въпреки това жените трябва да преодоляват много пречки от дискриминационно естество при търсенето на работа. Обществата не могат да си позволят да пренебрегват потенциала на женския труд за намаляването на бедността“, коментират от организацията.

Жените съставят 40% от трудещото се население в света – дял, който не се променя за последните 10 години. За много от тях участието им в работната сила е прогрес, но често работата им е несигурна.

Сама по себе си, заетостта не е достатъчна, за да измъкне хората от бедността, се посочва още в доклада. Жените в Африка на юг от Сахара имат един от най-високите проценти на трудова дейност в света, като се нареждат втори след Източна Азия. Бедността обаче остава широко разпространена, като „приличната и производителна заетост“ е по-скоро изключение, отколкото правило, посочват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още