fallback

Инфлацията в Естония на 10-годишен връх, тази в Украйна е 22 на сто

Усилващата се инфлация и търговският дисбаланс са растящ риск за забавяне в балтийските страни

11:04 | 07.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Естония достигна близо 10-годишен връх през февруари вследствие на по-високите цени заради увеличени акцизи върху горивата, алкохола и тютюневите изделия, съобщи Bloomberg.

Инфлацията през месеца възлиза на 11,3 на сто спрямо 11 на сто през януари, става ясно от данни на статистическия офис на страната. На месечна база цените са нараснали с 0,4 на сто.

Миналия месец от Международния валутен фонд заявиха, че усилващата се инфлация и търговският дисбаланс вследствие на бързия икономически ръст и бума на потребителското търсене представляват растящ риск от внезапно забавяне в Естония, Латвия и Литва.

„Ръстът на цените най-вероятно ще се забави през март, но предвид поскъпването на петрола това забавяне може да не е толкова голямо, колкото очаквахме“, коментира Марис Лаури, главен макроанализатор в Hansabank Markets. Според Лаури, който правилно прогнозира данните за февруари, инфлацията през март ще се забави до 10,5 на сто.

Също днес стана ясно, че инфлацията на годишна база в Украйна е достигнала 21,9 на сто през февруари, тъй като правителството продължава да компенсира загубени спестявания от съветско време.

През януари в страната бе отчетена инфлация от 19,4 на сто. На месечна база потребителските цени са нараснали с 2,7 на сто спрямо 2,9 на сто през януари.

Правителството започна да компенсира хората, загубили спестяванията си, когато Съветският съюз се разпадна и държавната Сбербанка фалира. Изплащанията може да добавят 1,5 процентни пункта към нивото на инфлация тази година, заяви в средата на януари икономическият министър Бохдан Данилишин.

По този начин инфлацията вероятно ще надхвърли целения от правителството таван от 10 на сто, смята Данилишин.

Цените на производител са нараснали с 3 на сто през февруари на месечна база, не са публикувани данни за ръста на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още