fallback

Строежът на газопровода Набуко ще започне през 2010 година

Пускането на тръбопровода в експлоатация е съгласувано с проекта Шах Дениз за разработка на едноименното газокондензатно находище

10:53 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Строежът на газопровода Набуко за пренос на газ от каспийския регион до Европа ще започне през 2010 година, съобщи генералният директор на проекта Райнхард Мичек, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Пускането на тръбопровода в експлоатация е съгласувано с проекта Шах Дениз за разработка на едноименното газокондензатно находище в азербайджанската част на Каспийско море, добави Мичек. За съединяването на двата проекта е избрана 2013 година, когато ще започне подаването на газ през Набуко и когато ще започне вторият стадий от разработката на Шах Дениз.
По време на еднодневното си посещение в Баку миналата сряда Мичек е подписал няколко споразумения с компании, занимаващи се с добив и износ на газ. Той обаче не е разкрил техните имена, нито подробности за съдържанието на документите. Мичек е провел и сериозни преговори с държавната петролна компания на Азербайджан.
Според Мичек в проекта Набуко ще участва и Туркменистан. Той не изключи възможността по бъдещия газопровод да бъде пренасян газ и от Египет, Ирак, Иран и други страни.
Европейският съюз подкрепя проекта Набуко, който е на стойност между 5 и 7 млрд. евро. Планира се по него да се пренася газ от Централна Азия и Азербайджан до Европа през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.
Шах Дениз е едно от най-големите газокондензатни находища в света. Запасите му се оценяват на 1,2 трлн. куб. метра. В рамките на проекта Шах Дениз газ от това находище вече се доставя за Грузия, Турция и Гърция, а през 2011 година ще започне износ на газ и за Апенинския полуостров. За целта вече е подписан меморандум между Азербайджан и Италия за доставка на 8 млрд. куб. метра газ годишно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още