fallback

Уорън Бъфет измести Бил Гейтс по богатство

77-годишният Бъфет за първи път застава на почетното първо място, след като за една година е увеличил състоянието си с 10 млрд. долара

09:29 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

След 13 години на върха в класацията на Forbes за най-богатите хора в света основателят на Microsoft Бил Гейтс отстъпи лидерската си позиция на Уорън Бъфет. Това показва последното подреждане на списанието, обявено на пресконференция в сряда, предава АФП. Мексиканецът Карлос Слим пък, когото някои мексикански медии побързаха да обявяват още миналата година за N1 по богатство, е класиран на втора позиция. През изминалата година той е добавил към състоянието си 11 млрд. долара до общо 60 млрд. долара. 

Така тримата милиардери, заемащи челните места сред най-заможните на планетата, остават същите, като само местата им са разместени.

77-годишният Бъфет за първи път застава на почетното първо място, след като за една година е увеличил състоянието си с 10 млрд. долара до 62 млрд. долара.

Богатството на Гейтс според Forbes възлиза на 58 млрд. долара, с което той слиза не на второ, а чак на трето място. Спечеленото от него за една година възлиза на „едва“ 2 млрд. долара.

В голяма степен състоянието на Бъфет се е увеличило благодарение на скока от над 25% в акциите на инвестиционния му фонд Berkshire Hathaway. Най-скъпата акция в света вече струва над 137 500 долара.

„Най-хубавото е, че Бъфет идва на върха в момент, в който е започнал да дарява от парите си“, подчертават от Forbes.

В новото подреждане на списанието броят на милиардерите за първи път надвишава хиляда – общо 1125, спрямо 946 миналата година. 

С най-много е забогатял за година индиецът Анил Амбани, който е увеличил парите си с 23,8 млрд. долара, както и брат му Мукеш Амбани, прибавил нови 22,9 млрд. долара по сметките си. Двамата са наследници на създателя на Reliance Industries, най-голямата частна компания в Индия. 

В Топ 10 има общо четирима индийци, сред които е Лакшми Митал - на четвърта позиция със състояние от 45 млрд. долара. 

Разглеждани по страни, САЩ остават най-големият инкубатор на милиардери (общо 469 в подреждането), но сила набират и държавите с развиващите се икономики. 70% от новодошлите в клуба на богаташите са не само американци, но и руснаци, индийци, китайци.

Приносът на Русия е от 87 милиардери, на Индия – 53-ма, Китай – 42-ма, Бразилия – 18, Франция – 14.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още