fallback

ОПЕК остави производството непроменено

Производственото ниво на картела не оказва влияние на пазара, който е движен от други фактори, твърдят от ОПЕК

18:02 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министрите на страните от ОПЕК се споразумяха да оставят производството на петрол непроменено и заявиха, че рекордните цени се дължат на фактори, които са извън контрола на картела, съобщи Ройтерс.
От САЩ – най-големият потребител на гориво в света, заявиха, че дори символично увеличение на производството от страна на ОПЕК ще помогне за обуздаване на цените. Министрите на страните от организацията обаче се аргументираха, че петролният пазар е движен от слабия долар, спекулации и политически конфликти, а не от липса на гориво.
Министърът на петрола на Нигерия заяви пред журналисти по-рано, че цена на суровината над 100 долара е некомфортна, а над 80 долара – твърде висока.
Все пак решението за задържане на сегашните нива на производство не изключва „тихи“ промени в политиката на ОПЕК. Основният износител Саудитска Арабия например постоянно настоява пазарът да бъде добре снабден с петрол. Министърът на петрола на страната заяви, че добивът й е 9,2 млн. барела дневно, което с около 300 хил. барела над официалния таван на картела.
„Това, което ОПЕК не желае, е картелът да бъде определян като основната причина за посоката, в която поема световната икономика“, смята Самуел Сизък, анализатор в Global Insight.
За последно ОПЕК реши да увеличи производството си през септември 2007 г. и това не спря растежа на цените, отбелязаха от организацията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още