fallback

Увеличават се страховете за газова война между Русия и Украйна

В понеделник Газпром намали доставките на газ за страната, Киев заплаши да понижи транзита на руски газ към Европа

12:37 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страховете за газова война между Русия и Украйна се засилват, след като Газпром обвини днес Киев, че не желае да поднови преговорите за разрешаване на кризата, свързана с неизплатени задължения за синьо гориво, както и че пречи на проверките на газопровода на украинска територия, предаде АФП.
В понеделник газовата компания обяви, че съкращава с 25% доставките на газ за Украйна, от която иска изплащане на просрочени задължения и подписване на договор, определящ условията за бъдещи доставки. От украинската компания Уктрансгаз, поддържаща газпроводната инфраструктура, обаче съобщиха, че доставките в действителност са намалени с 35%.
„Украинската страна не поднови преговорите (за изплащане на дълга). Шефът на Нафтогаз Украйна (държавната газова компания) не се яви в Москва“, заяви на пресконференция говорителят на Газпром Сергей Куприянов. По думите му става въпрос за 600 млн. долара за потребен обем от 1,9 млрд. куб.м газ.
Освен това той обвини Украйна в умишлено затрудняване на „независимите огледи“, които Газпром иска да извърши в две контролни станции по газопровода, преминаващ през украинска територия.
Украинският вицепремиер Александър Турчинов пък заяви, че Газпром не е плащала за транзита на руски газ от декември 2007 г. Според Куприянов причината е, че Нафтогаз не издава фактури за транзита на руски газ през Украйна и руската група не може да извърши плащане „преди издаването на фактура“.
Вчера президентът Виктор Юшченко коментира ситуацията, като посочи, че се водят „динамични преговори“ с Газпром с цел да бъде избегната „газова война“.  Днес пък от Нафтогаз заплашиха, че ще намалят транзита на руски газ за Европа, ако Газпром продължи да намалява газовите доставки за Украйна.
От своя страна Европейската комисия призова двете страни „да намерят бързо окончателно решение по този търговски въпрос“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още