fallback

Renault купува 25 на сто от руската АвтоВАЗ за 1,17 млрд. долара

Рекордната сделка за руската автомобилна индустрия изправя Renault пред предизвикателството да възстанови завода на Лада

16:54 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френският производител на автомобили Renault се е съгласил да плати до 1,17 млрд. долара за една четвърт от капитала на руската компания АвтоВАЗ с цел да „съживи“ марката Лада и да получи достъп до руския пазар, съобщи Ройтерс.

Рекордната сделка за руската автомобилна индустрия изправя Renault пред предизвикателството да възстанови завода на Лада на брега на Волга. Това ще бъде и една от най-големите френски инвестиции в Русия.

Продажбите на АвтоВАЗ падат, тъй като богатите руснаци, които стават все повече, се ориентират към чуждестранни марки коли. Тъкмо тази покупателна способност обаче превърна страната в приоритетен обект на интерес от страна на автомобилни производители.

Според анализатори и наблюдатели на сектора Русия може да се превърне в най-големият пазар в Европа за автомобилната индустрия до няколко години благодарение на растящите доходи и оттам – на голямото търсене на модерни превозни средства.

Renault планира почти да удвои производството на коли на АвтоВАЗ до 1,5 млн. броя до 2014 г., като в това число се включват моделите Лада и Рено.

Френската компания ще плати 1 млрд. долара в брой за дела от 25 на сто и до 166 млн. долара допълнително на база печалбата на АвтоВАЗ за финансовата 2008-2009.

Почти всички големи производители на автомобили отвориха или смятат да отворят нови заводи в страната.

През последните няколко години АвтоВАЗ е под контрола на руското правителство като част от държавната политика да консолидира важни активи. Компанията се управлява съвместно от руската държавна компания за търговия с оръжие Рособоронекспорт и частната инвестиционна банка Тройка Диалог.

Renault ще купи дела от Тройка Диалог, която ще предложи за свободна търговия до 25 на сто от останалия си дял в АвтоВАЗ през есента чрез вторично предлагане, за да увеличи ликвидността на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още