fallback

Експерти: Ценовият скок на пшеницата в САЩ слабо ще засегне Европа

При все това в Будапеща пшеницата се покачи с близо 8% за седмица и към днешна дата се търгува (преизчислено в лева) за 532 лв./т

17:00 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Рекордните за САЩ цени на пшеницата през тази седмица по всяка вероятност в слаба степен ще повлияят на покачването цените на зърното в Европа, казаха за Investor.bg експерти, следящи международните суровинни пазари. Към тази сутрин пшеницата на Чикагската стокова борса се търгуваше за 430 долара/т, т.е. най-високата отчетена досега цена на тази стока, като скокът само за една седмица е почти 14%. Посочената цена е точно двойно по-висока от цената на царевицата на Чикагската борса, като се има предвид, че традиционната разлика в цените на двете култури е 10-30%, а в Европа напоследък те са почти еднакви поради слабата миналогодишна реколта от царевица.

Драстичният скок на цената на пшеницата в САЩ се обяснява не толкова с нейната липса, а заради огромните инвестиции във фючърси на пшеница на големи международни инвестиционни фондове, инвестиращи в хранителни и други суровини (пшеница, царевица, захар, нефт и др.). Инвестициите на тези фондове само за предходната седмица възлизат на около 1,7 млрд. долара, а за 2007 г. достигат 175 млрд. долара, което е ръст с около 30% на годишна база.

Все пак в Будапеща, където е най-близката до нас сравнително голяма европейска стокова борса, пшеницата се покачи с близо 8% за седмица и към днешна дата се търгува (преизчислено в лева) за 532 лв./т, а царевицата запазва стабилните 383 лв./т. ФОБ-цената на хлебната пшеница във Франция към днешна дата е 282 евро/т.

Макар и съвсем леко, цените на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам и на слънчогледа на борсата в Будапеща се покачиха и тази седмица и вече са съответно 1850 долара/т. и 1067 лв./т.

На Софийската стокова борса (ССБ) тази седмица почти няма промяна на котировките на цените на основните хранителни стоки спрямо предходната седмица. Цената „купува” на хлебната пшеница на ССБ е 470 лв./т*, а продава - 500 лв./т. Търсенето на царевицата е при цена от 450 лв./т, а на слънчоглед - 820 лв./т, но предлагане няма. Сделки със зърнени култури не са осъществени. Търгувани са основно горива и моторни масла, като оборотът за периода 25-29 февруари на ССБ е около 50 млн. лв.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още