fallback

Слаби данни за щатската икономика оказаха натиск върху пазара

12:52 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Wall Street поевтиняха в четвъртък, като Dow Jones се понижи с повече от 100 пункта, след като инвеститорите започнаха да се притесняват от нарастване на безработицата.
В началото на сесията акциите започнаха рязко да се понижават в отговор на изнесения отчет от страна на Министерството на труда, който отчита поредно повишение на подадените молби за помощи за безработица, които през последната седмица са нараснали с 19 хил. до 373 хил. - най-високото равнище от края на януари. Според анализатори нива на подадените молби за безработица близо до 400 хил. често се случват по време на рецесия. Засега се смята, че вероятността за навлизане в рецесия е под 50%, но ясно се забелязва, че работодателите се въздържат от наемането на нови служители.
В допълнение натиск върху пазара оказаха и данните за БВП, след като правителството на САЩ ревизира данните за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2007 година, като ръстът е на най-ниското си равнище от пет години насам.
На корпоративно ниво новините също не бяха много обнадеждаващи. Sprint Nextel Corp. отчете 29,5 млрд. долара загуба за четвъртото тримесечие на 2007 година след отписване на остатъчната стойност на подразделението Nextel Communications и загуба на клиенти. Компанията намали и дивидентите си, а акциите й поевтиняха с 9,6% до 8,07 долара за брой.
Същевременно акциите на Thornburg Mortgage Inc. също се понижиха, след като операторът на ипотечния пазар съобщи, че е получил искане за незабавно покриване на дълг от портфолиото на компанията върху “alt-A” ипотеки, които се дават на потребители, които имат недостатъчна кредитна история и незначителни кредитни проблеми. Акциите на Thornburg поевтиняха с цели 17% до 9,6 долара за брой.
Технически анализ
Dow Jones
Dow се отдръпна в по-ниски ценови равнища, но така и не можа да достигне краткосрочната си подкрепа при нивото 12 450. Към момента настроенията остават по-скоро позитивни, като през следващите сесии е много възможно индексът да направи повторен тест на нивото 12 700, което се явява 50% фибо-корекция на спада 14 194 – 11 639. Пробив над това ниво ще постави на прицел ключовите съпротиви при 12 920 и 13 000. Подкрепа на евентуално низходящото движение ще оказват нивата 12 450, следвано от 12 250 и 12 140.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още