fallback

Сривът на долара доведе до рекорд за петрола

Цената на черното злато расте заради повишената атрактивност на инвестициите в суровини, Брентът също стигна до 100 долара за барел

09:36 | 27.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна силно през последното денонощие, след като сривът на долара до най-ниското му ниво в историята спрямо еврото доведе до засилени покупки на суровини. Причините за увеличеното търсене на суровините са две – на първо място курсовата разлика спрямо долара позволява да се извлече печалба, тъй като на практика цените, деноминирани в различна от зелените пари валута, не се повишават така силно. Втората причина се крие в повишаването на атрактивността на суровините като алтернативно средство за запазване на стойността в условията на силен инфлационен натиск.

През нощта американската валута се срина до 1,5047 EUR/USD, преминавайки границата от 1,50 за пръв път в историята. Днес с интерес се очакват няколко събития от САЩ, които биха могли да повлияят на цената на зелените пари. Това са данните за продажбите на нови жилища в страната и изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Конгреса.

На борсата в Ню Йорк петролните контракти поскъпнаха с 1,65 долара (1,7 на сто) до рекордната цена на затваряне от 100,88 долара за барел. В електронната търговия контрактите с доставка през април продължиха движението си нагоре и към момента цената е 101,14 долара за барел, или с 26 цента по-висока.

Изминалото денонощие ще се запомни с достигането на рекорд и на търгувания на лондонската борса петрол от сорта Брент. След поскъпването на петрола с 1,78 долара до рекордната цена на затваряне от 99,47 долара за барел, цената на Брента продължи нагоре, достигайки психологическата граница от 100 долара за барел. Към момента в азиатската сесия барел Брент струва 99,66 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още