fallback

Щатските индекси консолидираха през миналата седмица

10:30 | 25.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

След като в понеделник пазарите в САЩ бяха затворени заради Деня на президента, щатските индекси започнаха седмицата ден по-късно, като регистрираха понижение въпреки силния старт на сесията.
Първоначално оптимизъм вдъхна тримесечният отчет на най-голямата в света търговска верига Wal-Mart Stores Inc, чиито резултати надминаха очакванията на анализаторите. Това вдъхна успокоение сред инвеститорите, които се опасяваха от свиване на потреблението.
Поскъпването на петрола подкрепи книжата на енергийните компании, но впоследствие преминаването на цената на суровината над 100 долара за барел предизвика негативни настроения сред инвеститорите. През деня индексът на Националната асоциация на строителите, представящ жилищния пазар, отбеляза покачване за втори пореден път до 20 пункта при консенсус за 19. Все пак резултатът остава слаб и доста под средното равнище от 50 пункта.
В сряда след негативен старт индексите успяха да затворят в положителна територия въпреки лошите икономически новини. Потребителските цени в САЩ отчетоха по-голям ръст от очакванията на анализаторите. Това засили тревогите, че покачващата се инфлация ще ограничи възможността за действие на Федералния резерв в посока ново намаление на лихвените проценти. Индексът на потребителските цени CPI за януари регистрира повишение с 0,4% спрямо предходния месец при консенсус за 0,3%, а на годишна база ръстът е 4,3%. Основният индекс на производствените цени за януари, който изключва разходите за храна и енергия, отчете най-голямото месечно покачване от юни 2006 г. с 0,3%.
Новините от жилищния сектор не успяха да подействат на пазара. Началното жилищно строителство отбеляза незначителен ръст до 1,012 млн. на годишна база, докато разрешителните за строеж регистрираха спад до 1,048 млн.
През деня излезе и резюмето от последната среща на Фед, от което стана ясно, че банката е намалила прогнозите си за ръста на БВП за годината и увеличила прогнозите си за инфлацията и безработицата.
Hewlett-Packard Co вдъхна оптимизъм, след като резултатите от тримесечния отчет надминаха прогнозите на Wall Street. В допълнение производителят на компютри очаква добро представяне през цялата година.
В четвъртък технологичният сектор спомогна за положителния старт, но настроенията отново се влошиха заради разочароващи новини, като трите основни индекса затвориха с понижение с над 1%.
Филаделфийският Фед индекс, измерващ производството в региона, отбеляза неочакван спад до -24,0 при прогнози за възстановяване до -10,0 от предходната му стойност -20,9. Отрицателната величина означава забавяне на темповете на растеж на икономиката. Индексът на водещите индикатори за януари също регистрира понижение, отстъпвайки с 0,1%, което е четвърти пореден спад.
Сред печелившите за деня се нареди Research In Motion, след като компанията завиши прогнозите си за тримесечните резултати. Производителят на смартфоните BlackBerry очаква увеличението на абонатите му да бъде с 15-20% по-голямо от предвидените 1,82 милиона.
Разпродажбите продължиха и до предпоследния час на търговията в петък при липса на съществени новини. Финансовият и технологичният сектор предизвикаха песимизма, след като Merrill Lynch понижи рейтинга на Freddie Mac и Fannie Mae от „neutral“ на „sell“. В края на сесията индексите регистрираха рязък скок заради новина, че облигационният застраховател Ambac ще представи в понеделник спасителен план за справяне с кризата, което предизвика рали на финасовите книжа.
Технически анализ
Dow Jones
Краткосрочната картина остава без промяна, след като Dow цяла седмица консолидира в тесен рейндж. Съпротива на възходящото движение оказва нивото 12 500, което е 76,4% корекция на покачването 11 938-14 192. Пробив над това ниво ще доведе на прицел ключовите съпротиви при 12 800 и 13 070, които са съответно 61,8% и 50,0% корекция на споменатото покачване. Подкрепа на низходящото движение оказва нивото 12 140, следвано от 12 040 и 11 940.
 
 

Подкрепа

12 140

12 040

11 940

Съпротива

12 500

12 800

13 070

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още