fallback

Цената на петрола расте заради геополитически страхове

Опасенията от спад в доставките заради проблеми с Иран и Ирак движат цената на суровината

09:01 | 25.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Котировките на суровия петрол поеха нагоре в началото на новата седмица заради напрежението в Близкия Изток, което идва по две направления. На първо място са заплахите на Иран да предприеме действия срещу всяка една държава, която подкрепи новите санкции, наложени на страната заради предполагаемата й програма за разработване на ядрено оръжие, съобщава AFP. Както е известно, Иран е втората по добив държава от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и прекратяването на износа й би представлявал сериозен проблем за световната икономика.

Втората линия, по която идва напрежението, е нахлуването на турските войски в Северен Ирак с цел атаки срещу лагерите на Кюрдската работническа партия. По официални данни на армията на южната ни съседка в резултат на интервенцията са били убити над 110 кюрдски бунтовици. Нахлуването в Ирак според много анализатори може да доведе до запалване на разположените в северната част на страната петролни кладенци, което поставя под въпрос добива през следващите месеци.

От началото на седмицата петролните контракти с доставка през април поскъпват с 0,8 на сто (79 цента) до 99,60 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. В петък търговията приключи при 98,81 долара за барел, или с ръст от 58 цента.

В електронната търговия в Лондон априлските фючърси за доставка на петрол от сорта Брент поскъпват с 0,87 на сто (84 цента) до 97,85 долара за барел. През последния ден от миналата седмица Брентът поскъпна с 0,8 на сто до 97,01 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още