fallback

Русия замрази сметки на Lufthansa заради неплатени данъци

Данъчната задлъжнялост на авиокомпанията, по различни оценки, е между 5 и 7 млн. евро

10:47 | 22.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Русия замрази сметки на германската авиокомпания Lufthansa, съобщава Прайм-Тасс. Причина за тези действия са неизплатени данъци, чийто размер е предмет на спорове между руските данъчни органи и авиокомпанията от няколко години.
Данъчната задлъжнялост на авиокомпанията, по различни оценки, е между 5 и 7 млн. евро. Спорът досега не е решен заради различните интерпретации на данъчното законодателство и руската страна е решила да прибегне към принудителни мерки.
Какви са сумите в замразените сметки на Lufthansa в Русия засега не е известно.
Понастоящем Lufthansa е лидер в Русия сред чуждестранните авиокомпании, както по брой полети и обслужвани направления, така и по брой превозени пътници, като общият брой на самолетите й е 384.
Според руски юристи, при създалата се ситуация са възможни два варианта на действие. В единия вариант съдът ще реши въпроса за данъците и съответно съдбата на блокираните сметки на авиокомпанията. В другия, самата Lufthansa може да подаде искане в съда за отблокиране на сметките й и ако се намерят основания за незаконосъобразност, то по съдебен път сметките ще бъдат отблокирани.
Забрана за използване на въздушното пространство на Русия от страна на Lufthansa, каквато временно беше наложена на Lufthansa-Cargo, руските власти не смятат да предприемат.
Преди дни от ръководството на Lufthansa обявиха, че предвиждат тази година да бъде създадено поделение на авиокомпанията специално за бизнес-полети - Lufthansa Private Jet. Ако идеята бъде реализирана, Lufthansa ще стане първата европейска авиокомпания, предлагаща пълния спектър услуги – от икономични до екслузивни чартърни полети.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още