fallback

Решиха: Национализация на Northern Rock

Парламентът окончателно даде мандат на правителството да поеме контрола върху банката

09:28 | 22.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Британският парламент прие необходимите документи, които позволяват на правителството да национализира банката Northern Rock, която попадна под ударите на ипотечната криза преди около половин година и не успя да преодолее проблемите с ликвидността си.
По силата на специален закон се създават необходимите условия за прехвърлянето на всички акции на банката към правителството и назначаването на независим одитор, който да определи какви суми да получат като компенсация досегашните акционери на Northern Rock.
Банката, която до скоро беше петият по големина ипотечен кредитор на Острова, беше спасена от фалит чрез заеми на стойност 25 млрд. лири от Английската централна банка през септември. Мерките, които тогава държавата предприе за предотвратяване на банковата паника във Великобритания, включваха още гарантиране на всички депозити на клиентите на институцията.
Категоричните действия на правителството бяха продиктувани от опасността от „заразяването“ на цялата финансова система от проблемите на Northern Rock и изпадането в по-тежка ситуация. Властите на Острова имаха първоначален план за продажбата на банката на частен инвеститор, но след като бяха отхвърлени две оферти, се наложи да се прибегне до национализация.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още