fallback

Петролът се отдръпна от рекордните цени

Неизвестността за бъдещето на американската икономика и данните за запасите в САЩ тласнаха цената на черното злато надолу

09:07 | 22.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол поевтиня за втори пореден ден, тъй като опасенията за състоянието на американската икономика отново набраха сила. Вчерашният доклад на Фед-Филаделфия за производствения сектор в региона регистрира най-големия спад за последните седем години, което отново доведе до прогнози за рецесия в САЩ. Такъв сценарий се свързва с понижено търсене на петрол, което оказва натиск върху цената и тя се понижава.
За понижението в котировките влияние оказаха и данните за петролните запаси на най-голямата икономика, които са нараснали до най-високите си нива от ноември насам.
Увеличението на запасите за седмицата до 15 февруари е 4,2 млн. барела, което е точно два пъти повече от предварителните очаквания, до 305,3 млн. барела. Това спря ръста на цената и петролът вече е с около 3 на сто по-евтин от рекордната цена на затваряне на борсата в Ню Йорк от 20 февруари, когато бяха достигнати 100,74 долара за барел.
По време на сесията в САЩ петролните контракти с доставка през април поевтиняха с 1,5 на сто (1,47 долара) до 98,23 долара за барел. Впоследствие на електронната платформа на борсата в Ню Йорк суровината продължи да отстъпва и към момента барел петрол струва 98,10 долара.
Вчера Брентът, който се търгува на борсата в Лоондон, също поевтиня силно, като отстъпи с 2,2 на сто (2,18 долара) до цена на затваряне 96,24 долара за барел. В електронната търговия цената се понижи още, като в азиатската сесия вече е 96,16 долара за барел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още