fallback

Младите румънци печелят по 400 евро месечно, искат поне 600

Най-голяма разлика между нетното заплащане и очакванията за такова се регистрира във фармацевтичния сектор

10:26 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Румънците между 20- и 29-годишна възраст печелят средно по 400 евро на месец, но смятат, че би трябвало да взимат поне по 600 евро, показва проучване на HR компаниите Daedalus Consulting и Catalyst Solution, цитирано от изданието Business Standard.
Най-голяма разлика между нетното заплащане и очакванията за такова се регистрира във фармацевтичния сектор, работещите в който получават средно 67% по-малко от това, което смятат, че заслужават.
Младежите, които работят от една година, очакват средно месечно възнаграждение от 530 евро, но печелят само 340 евро, показва проучването. Тези, чийто стаж е над четири години, казват, че биха искали да получават поне 900 евро месечно, докато реалните им възнаграждения са около 600 евро.
„Ако отчетем, че през миналата година има повишение на заплатите от около 30-40% във всички сфери, не мисля, че разликата между очакванията и предложенията на работодателите вече е толкова голяма“, коментира HR специалистът Даниела Нечефор от компанията Total Business Solutions.
„Заплатите за стартови позиции в дадена компания са адекватни, особено като се има предвид, че много от завършващите студенти не са достатъчно добре подготвени и им е нужно допълнително обучение“, допълва тя. По думите й мултинационалните компании харчат средно по 2 хил. евро на година за обучение на служителите си на стартови позиции.
Най-добрите градове за работа в страната на база ниво на заплащане са Букурещ, Тимишоара, Клуж, Брашов и Сибиу, като в столицата възнагражденията са поне с 30% по-големи от тези в провинцията, сочат данни от проучване по-рано тази седмица.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още