fallback

Атомстройекспорт създава смесена компания с руската Технопромекспорт

Двете инженерингови компании, които работят зад граница, имат единна база на доставчиците и еднакви технологични подходи

11:56 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руските държавни компании Атомстройекспорт и Технопромекспорт се договориха да работят в стратегическо партньорство и да създадат съвместно предприятие за строителство и управление на енергийни обекти в Русия и в чужбина, съобщиха от двете компании.
 
В меморандума за сътрудничество, подписан на 19 февруари, от ръководителите на двете компании, се подчертава необходимостта от създаването на голям национален играч, който да спомогне за взаимното укрепване на позициите на двете компании на целевите пазари за продажба на услуги.
Целесъобразността на обединението на усилията на двете най-големи руски инженерингови компании, които работят зад граница, е подкрепено и от наличието на единна база на доставчиците и еднаквите технологични подходи в областта на проектирането и строителството на електростанции.
„Ние притежаваме технологии и опит в строителството на централи в традиционната енергетика, а нашите партньори – опит в строителството на АЕЦ в чужбина. Тази стъпка ще позволи да се намалят маркетинговите разходи по проектите и да се избегне ненужната конкуренция между компании, в това число и на вътрешния пазар”, смята генералният директор на „Технопромекспорт” Сергей Моложави.
Държавните корпорации Росатом и Ростехнологии са подкрепили идеята за създаване на съвместно предприятие.
Атомстройекспорт изпълнява договори по изграждането на обекти на атомната енергетика зад граница. В момента тя изгражда пет енергоблока на АЕЦ зад граница – в Индия, Иран и България. Споразумението за изграждането на два реактора на АЕЦ Белене бе подписано в рамките на посещението на руския президент Владимир Путин в България в средата на януари.
Атомстройекспорт е поела ангажимента да построи в България два атомни реактора от трето поколение тип ВВЕР-1000 на обща стойност 3,997 млрд. евро. Предвижда се строителството им да започне през втората половина на тази година, като влизането в експлоатация на първия реактор да стане през януари 2014 г., а на втория – през 2015 г.
Технопромекспорт е компания за строителство на енергоблокове и е най-голямото руско инженерингово предприятие в електроенергийния отрасъл. Технопромекспорт строи ТЕЦ ((паро-газови, газово-турбинни, геотермални, дизелови), ВЕЦ, електропроводи и подстанции, а също така изнася електроенергия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още