fallback

Нов рекорд за петрола– 100,10 долара за барел

Цената на черното злато за трети път тази година минава над 100 долара, опасенията за ограничени доставки движат пазара

09:31 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол постави нов рекорд по време на първата сесия за седмицата в САЩ. Котировките се изстреляха с близо 5 на сто заради опасения, че доставките ще бъдат затруднени през следващите месеци.

Черното злато постави нов рекорд, поскъпвайки с 4,7 на сто (4,51 долара) до цена на затваряне 100,01 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Сделки имаше и при абсолютния до този момент рекорд от 100,10 долара за барел.

Поскъпването беше най-голямо за последните два месеца и дойде като резултат от очакванията за съкращаване на доставките от Организацията на страните-износителки на петрол в летните месеци.

В електронната търговия петролът отстъпи от рекордните си позиции в очакване на данните за петролните запаси на САЩ, които според анализаторите ще отбележат нов ръст. В електронната търговия цената на мартенските фючърси се понижава със 76 цента до 99,25 долара за барел.

Срокът за сключване на контракти с доставка през март изтича днес, като на борсата в Ню Йорк все по-активно се търгуват априлските фючърси. На електронната платформа на борсата цената им към момента е 99,02 долара за барел, или с 68 цента по-ниска от цената на затваряне.

В Лондон Брентът също постави рекорд, поскъпвайки с 3,9 на сто до 98,56 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне, откакто се търгува с фючърси. Впоследствие на електронната платформа на борсата суровината поевтиня със 71 цента и към момента се търгува по 97,85 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още