fallback

Air France-KLM готова да влее 3 млрд. евро в Alitalia за шест години

През декември Air France се ангажира да инвестира в дългосрочен план около 6,5 млрд. евро в италианската компания

12:21 | 19.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Авиокомпанията Air France-KLM е готова да инжектира близо 3 млрд. евро за шест години в италианския превозвач Alitalia, съобщи Wall Street Journal (WSJ).
През декември Air France се ангажира да инвестира в дългосрочен план около 6,5 млрд. евро в италианската компания, отчасти за да модернизира остарялата флота на превозвача.
Според вицепрезидента на Air France Лео ван Вийк, цитиран от WSJ, компанията иска също така да купи цялата Alitalia, а не само дела от 49,9%, собственост на италианската държава.
„Ако постигнем споразумение с италианското правителство, ще направим оферта за цялата Alitalia. Ако тя е успешна, ще отпишем компанията от борсата“, е заявил той по време на авиосалона в Сингапур.
От средата на януари Alitalia започна ексклузивни преговори с Air France-KLM, които се очаква да доведат до твърда оферта за закупуване от страна на френско-холандската компания. Операцията се оспорва от италианските политици и синдикати, които искат Alitalia да остане в италиански ръце, както и от авиокомпанията Air One, която също е кандидат за закупуването на Alitalia.
Премиерът Романо Проди обаче, който продължава да изпълнява функциите си, след като на 24 януари подаде оставка след вот на недоверие, заяви, че ще направи всичко възможно да приключи продажбата на Alitalia на Air France-KLM, като подчерта, че определящ за избора ще е планът за преструктуриране, а не националността на кандидат купувача.
Италианското правителство вече неведнъж се опитва да продаде своя дял акции от Alitalia, която регистрира големи загуби.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още