fallback

Дерипаска остава най-богатият в Русия

Роман Абрамович отново е втори, състоянието му е почти наполовина по-малко

10:40 | 18.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-богатият човек в Русия остава Олег Дерипаска със състояние в размер на 40 млрд. долара, според класация на изданието „Финанс“, цитирана от вестник „Ведомости“.
Спрямо миналата година, когато пак е бил първи, собственикът на компанията „Базов елемент“ Дерипаска почти е удвоил богатството си, което тогава е възлизало на 21,2 млрд. долара. На второ място остава Роман Абрамович със състояние от 23 млрд. долара спрямо 21 млрд. долара преди година.
Според експерти оценката на „Финанс“ на богатството на Дерипаска е обоснована, тъй като неговата основа е делът от 66 на сто от капитала на компанията „Русал“. Наскоро алуминиевият холдинг бе оценен на 45-50 млрд. долара, т.е. делът на Дерипаска възлиза на най-малко 29,7 млрд. долара.
Освен в металургичната промишленост Дерипаска инвестира в енергетиката, машиностроенето, финансите, строителството, авиацията и др.
Миналата година империята на Дерипаска се попълни с канадската автомобилна компания Magna, с Транстрой, както и с дялове в австрийската Strabag и немската Hochtief.
Главният акционер на металургичния комбинат в Новолипетск Владимир Лисин е на трето място в класацията с 22,2 млрд. долара. Четвърти е основният акционер на "Алфа-груп" Михаил Фридман също с 22,2 млрд. долара. Собственикът на Северстал Алексей Мордашов е пети с 22,1 млрд. долара, следван от Владимир Потанин с 21,5 млрд. долара.
Челната десетка в класацията на „Финанс“ се допълва от Михаил Прохоров (21,5 млрд. долара), Сюлейман Керимов (18 млрд. долара), Виктор Векселберг (15,5 млрд. долара) и Герман Хан (15 млрд. долара).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още