fallback

Путин: Руските държавни корпорации ще се листват на борсата в бъдеще

Ще бъдат продадени чрез борсата целите или части от компаниите след повишаване на технологичното им равнище и капитализацията им

17:19 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Крупните руски държавни корпорации, създадени главно напоследък, ще бъдат листвани на фондовата борса след няколко години, е заявил на специална пресконференция в Кремъл президентът Владимир Путин, цитиран от руски медии. По думите му, IPO ще бъде проведено, след като в корпорациите бъдат вложени държавни инвестиции и съответно се повиши тяхната пазарна стойност.
Путин е посочил, че ще бъдат продадени чрез борсата целите или части от компаниите след повишаване на технологичното им равнище и капитализацията им, за да станат конкурентоспособни не само в страната, но и на международните пазари, като продажбата се извърши без ущърб за държавата. „В никакъв случай няма да въвеждаме държавен капитализъм”, е подчертал Путин.
Руският президент счита, че държавни корпорации трябва да възникват там и тогава, когато са необходими крупни дългосрочни инвестиции, за които частният бизнес все още не е готов. Става въпрос за фундаментални отрасли на икономиката като самолетостроене, корабостроене, енергетика, отбрана, изграждане на олимпийски обекти и др.
Действащите държавни корпорации в Русия са в сферата на машиностроенето ("Ростехнологии"), в авиацията (ОАК), атомната енергетика ("Росатом"), нанотехнологиите ("Роснанотех"), финансовия пазар (ВЭБ, АСВ), олимпийското строителство в Сочи ("Олимпстрой") и др.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още