fallback

Недостигът на въглища доведе до нов рекорд в цената им

Продължителните дъждове в Австралия доведоха до временно спиране на работата на основните австралийски въгледобивни предприятия

10:42 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на въглищата в Европа достигнаха нов ценови рекорд, свързан със създалия се на световните пазари временен техен недостиг, съобщава Итар-Тасс. В резултат вчера на основните пристанища в Европа, където се разтоварват въглища – Амстердам, Ротердам и Антверпен, средната цена на въглищата е била 125 долара за тон.

Съкращението на предлагането на въглища е свързано, на първо място, с продължителните дъждове в Австралия, която е една от най-големите страни-износителки на въглища в света. Природната стихия е предизвикала временно спиране на работата на основните австралийски въгледобивни предприятия.

А във връзка с прекъсванията на електроснабдяването са намалели и доставките на въглища от ЮАР, която е най-големият вносител на въглища в Европа. Китай пък вече съобщи, че заради необичайно студеното време в страната спира износа на въглища до месец април.

От началото на годината досега цените на въглищата на световните пазари бързо се покачват и вече са се повишили средно с 9%. А това е повече от увеличението за периода на цената на природния газ в Европа, което е 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още