fallback

Икономиката на Естония с най-слаб темп на растеж от 8 години

Забавянето се дължи на намалелите инвестиции и потребителски разходи

11:27 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Естония е нараснала през четвъртото тримесечие на 2007 г. с най-слаб темп от осем години заради забавянето на инвестициите и потребителските разходи в страната, съобщи Bloomberg.

Икономиката на балтийската страна е нараснала с 4,5 на сто на годишна база спрямо 6,4 на сто през третото тримесечие, става ясно от предварителни данни на статистическия офис на Естония. Икономисти очакваха ръст от 5,2 на сто.

През първото полугодие на 2008 г. ръстът ще се забави още, но с по-слаб темп“, коментира Марис Лаури, главен макроикономически анализатор към Hansabank Markets в Талин.

Потребителските разходи и инвестициите в имоти са се понижили в Естония, Латвия и Литва през миналата година, тъй като лихвите в трите държави бяха увеличени, а банките намалиха отпусканите кредити заради опасения от икономически срив. Миналия месец от Световната банка заявиха, че трите страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., са изправени пред риск за растежа вследствие на кризата на световните пазари.

Секторите на недвижимите имоти, транспорта и комуникациите са отбелязали спад, се казва в съобщението на статистическия офис, без да се дават конкретни данни.

Миналия месец управителят на централната банка Андрес Липсток заяви, че икономиката на Естония ще избегне рецесията тази година благодарение на силния износ, на вътрешното търсене и на помощите от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още