fallback

Френските държавни радиа и телевизии стачкуват заради отрязана реклама

Мярката ще доведе до загуба на приходи от около 1,2 млрд. евро, като засега не е ясно как ще бъдат компенсирани медиите

10:20 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френските държавни радиостанции France Inter, France Info и RFI и държавната телевизия France 2 не излъчиха програмите си тази сутрин заради стачка против намеренията на правителството да премахне рекламите от държавните аудиовизуални медии, предаде AFP.
France Info и France Inter излъчваха само музика вместо обичайните си програми, прекъсвана само от съобщение, в което подробно се обяснява недоволството на медиите от правителственото решение. Сутрешният блок на France 2 пък бе заменен от сериала „Приятели“. По RFI също имаше само музика.
Мобилизацията на медиите е безпрецедентна след разпадането през 1974 г. на бившата публична радио-телевизионна институция във Франция (ORTF), коментират синдикатите. Техните искания са за гаранции за финансиране на държавните медии, след като президентът Никола Саркози обяви премахването на рекламите.
Мярката ще доведе до загуба на приходи от около 1,2 млрд. евро, като засега не е ясно как ще бъдат компенсирани медиите. Говори се за въвеждане на такси върху рекламните приходи на частните канали и върху новите средства за комуникация, включително върху достъпа до интернет.
Днес следобед предстои в Париж да бъде проведено протестно шествие на служителите в държавните медии, като се очаква Саркози да изкаже становище по въпроса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още