fallback

Лондон е най-популярната локация за хедж фондовете

Следват САЩ, Хонконг и Австралия; Лондон е предпочитан заради часовата си зона

09:02 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Лондон е най-популярната локация за хедж фондовете, инвестиращи в развиващи се пазари, като привлича 31 на сто от сектора спрямо 27 на сто за САЩ, показва ново проучване, цитирано от Financial Times.

Следват Хонконг и Австралия съответно с 6 и 5 на сто, показва докладът на базираната в Чикаго компания Hedge Fund Research (HFR).

През януари специалистите по развиващи се пазари бяха сред най-лошо представящите се в един много слаб месец за хедж фондовете. Според HFR фондовете за развиващи се пазари са имали средно загуба от близо 6 на сто, което е най-лошият им месец от осем години.

Специалистите по развиващи се пазари се увеличават бързо, като наред с традиционните регионални бази като Хонконг, Сингапур и Бразилия се създават хедж фондове и в Шанхай, Аржентина и Чили. По данни на HFR сега има над 950 хедж фонда с капитал от 110 млрд. долара, специализирани в развиващи се пазари. Миналата година те са привлекли 9 млрд. долара нов капитал.

САЩ доминират повечето области на хедж фондовете с 8 от десетте най-големи фонда. Лондонската часова зона и международни перспективи обаче дават на британската столица силна позиция и я превръщат в база за някои от най-големите фондове за развиващи се пазари. Сред тях са GLG Emerging Markets с 5 млрд. долара капитал, Emerging and Asia funds също с 5 млрд. долара и др.

Ню Йорк също се представя силно с големи хедж фондове като Firebird Management (3,8 млрд. долара капитал).

„Решаващото предимство да бъдеш в Лондон е в това, че той е по-добро място за получаване на информация“, смята Марк Флеминг, партньор в Tiburon – базиран в Лондон хедж фонд с капитал от 200 млн. долара, фокусиран върху Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още