fallback

Кои индустрии в САЩ продължават да растат въпреки забавената икономика?

Когато стане дума за продукти, които изискват капитал и квалифицирани служители, САЩ смятат, че нямат конкуренти

11:25 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Някои индустрии в САЩ запазиха тенденцията на растеж през четвъртото тримесечие на 2007 г. въпреки генералното забавяне на икономиката. Ще издържат ли обаче в случай на рецесия, пита списание Forbes.

Оживяване се наблюдава в запустели фабрични градове в Кънектикът благодарение на слабия долар и високите технологии. Въпреки признаците за отслабване на щатската икономика, производителите на компоненти за авиацията явно се справят добре.

Най-голямото им притеснение изглежда е осигуряването на квалифицирани инженери. „Преди три години всички бяха изплашени и никой не знаеше какво ще стане утре, а сега всички са заети и имат много работа за вършене“, коментира Алън Самюел, изпълнителен директор на търговската асоциация на производителите на компоненти за авиацията.

Авиационната индустрия е нараснала със сезонно коригиран темп от 5,8% през четвъртото тримесечие, докато щатската икономика като цяло е потънала с 1,9%. Очаква се това да продължи благодарение на стабилното търсене за военни цели и на модела 787 Dreamliner на Боинг.

Растеж се наблюдава освен при авиацията, и при производството на медицинско оборудване, електроника, пластмаса, по данни на Националната асоциация на производителите. Дали ще продължат да напредват при рецесия? За 2008 сайтът Economy.com прогнозира силен ръст на приходите в авиационната промишленост (10,2%), компютрите (5,5%) и медицинското оборудване (12,6%). Повечето сектори, които отбелязват ръст, имат силен износ благодарение на слабия долар, но също така и на капиталите и квалифицираните служители, които конкурентите им от развиващите се страни не могат да си позволят.

Пазарът на компютри и софтуер ще запази ръст от между 5% и 6% в световен мащаб тази година въпреки забавянето на щатската икономика, сочи доклад на компанията IDC. Щатските компании може и да отложат купуването на нови компютри и друг хардуер, но ще продължат да инвестират в софтуер, който увеличава ефикасността на сървърите, смята анализаторът на IDC Стивън Минтън.

Износът все още расте. Страните извън Северна Америка, Западна Европа и Япония сега представляват 21% от разходите за технологии, което е над два пъти повече спрямо нивото през 2000, по думите на Минтън. „Имаме превъзходство в продуктите, които изискват капитал и квалифицираност“, коментира Питър Шот, експерт по международна търговия в Yale School of Management. „Дълго време това бяха колите, след това станаха лекарствата, а после – биотехнологията и софтуерът“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още