fallback

Газпром ще обмисли участие в проекта „Набуко”

Има значително оскъпяване на строителството на газопровода „Северен поток"

17:14 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром е готов да разгледа въпроса за присъединяването си към проекта за строителство на газопровода „Набуко”, който ще пренася газ от Средна Азия за ЕС, в случай че му бъде предложено участие, но ако тръбопроводът минава и през територията на Русия. Това е заявил днес представител на ръководството на руския газов гигант, цитиран от Итар-Тасс.
По думите му, никоя от страните, участващи в проекта (между които е и България), не е в състояние да осигури газ в достатъчен обем (20-30 млрд. куб. м годишно), за да бъде проектът печеливш.
От Газпром също така са съобщили, че има значително оскъпяване на строителството на газопровода „Северен поток”, който ще пренася газ от Русия за Северна Европа, минавайки по дъното на Балтийско море. По първоначални данни инвестициите в проекта са определяха на 8 млрд. евро.
Днес в Москва се водят интензивни преговори между ръководствата на Газпром и „Нафтогаз Украйна” относно предупреждението на Газпром от 10 февруари, че ще спре подаването на газ за Украйна поради дългове на обща стойност 1,5 млрд. долара, съобщава Риа Новости. По последна информация, от украинската газова компания са признали за дългове на стойност малко над 1 млрд. долара, след като първоначално отричаха за такива.
От Газпром пък са дали последна отсрочка за уреждане на въпроса до 18 часа московско време утре (тази сутрин срокът беше 10 часа на 12 февруари). Ако дотогава дългът не бъде изплатен (или отчасти разсрочен), Газпром ще спре подаването на газ за Украйна. Руският газ за Украйна представлява около 25% от общото потребление на „синьо гориво” в страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още