fallback

Завръщане на негативния тон при американските индекси

15:12 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица беше пълна противоположност на предходната и, както често се случва в мечи пазар, инвеститорите побързаха да продадат значителните покачвания от предходната седмица. Акциите не се покачиха дори и след добрите данни на Министерството на търговията за фабричните поръчки, които нараснаха през декември с 2,3% - най-големият ръст от юли 2007 насам.
В началото на седмицата пазарните участници не отдадоха голямо значение на данните, свързани с икономиката на САЩ, заради изцяло прехвърления фокус върху корпоративните новини, като основна заслуга за негативния тон на пазара имаше намаляването на кредитния рейтинг на компаниите за кредитни карти American Express Co. и Capital One Financial Corp.
Постепенното затихване на новината от по-миналата седмица за предложението за закупуване на Yahoo Inc., отправено от Microsoft Corp., която до голяма степен движеше пазара нагоре, също оказа негативно влияние върху пазара.
Негативният тон се подсили и от редица слаби икономически данни за щатската икономика. Неочаквано слабите данни от сектора на услугите подхраниха страхове относно навлизането на американската икономика в рецесия. В същото време докладът на Института за управление на доставките относно сектора на услугите, който представлява две-трети от икономиката на САЩ, излезе под очакванията на анализаторите. Индексът се смъкна до 44,6 през изминалия месец при 54,4 за декември.
В средата на седмицата пазарът направи опит за възстановяване, след като инвеститорите получиха и някои добри икономически новини, като продуктивността за четвъртото тримесечие се е покачила с 1,8%, а разходите за работна сила са нараснали само с 2,1%. Все пак резултатите са значително по-лоши от третото тримесечие, когато производителността на труда скочи с 6%, а разходите за работна сила спаднаха с 1,9%, но въпреки това данните излязоха по-оптимистични от очакванията на анализаторите.
Технологичният сектор също загатна за слабост. Cisco Systems анонсира, че разчетите, които е направила компанията за настоящото тримесечие, показват ръст в продажбите от 10%, което се оказа значително под очаквания от анализаторите ръст от 15%. Това хвърля сериозни подозрения върху способността на технологичния сектор да преодолее ефектите от забавянето на икономиката в САЩ.
Междувременно Wal-Mart Stores Inc. оповести 0,5% нарастване на продажбите през януари, докато другите вериги за търговия на дребно като Target Corp., Gap Inc., Limited Brands Inc. и AnnTaylor Stores Corp. оповестиха спад в продажбите. Това допълнително изнерви обстановката на пазара и породи спекулации за свиване на потреблението и навлизане в рецесия.
Пазарът на домове и пазарът на труда също не пропуснаха да отчетат слаби данни, като молбите за помощи за безработица намаляха само с 22 хил. за седмица при значително по-оптимистични очаквания от страна на анализаторите, а продажбите на съществуващи домове продължиха своя негативен тренд и се свлякоха с нови 1,5%.
Технически анализ
Dow Jones
Dow се свлече през изминалата седмица, като проби под ключовото ниво 12 450, което се явява 50% фибо корекция на средносрочното движение 10 682 – 14 194. Задържане под това ниво би означавало задълбочаване на низходящата тенденция и най-вероятна атака на 61,8%-ната фибокорекция при 12 000 на споменатото движение. В посока надолу подкрепа оказва нивото 12 000, следвано от 11 650 и 11 520. В посока нагоре съпротива се наблюдава при нивата 12 250, следвана от 12 450 и 12 800.
 
 

Подкрепа

12 000

11 650

11 520

Съпротива

12 250

12 450

12 800

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още