fallback

ЕК може да стартира процедура срещу Румъния заради бюджетния й дефицит

Правителството на страната е направило извънредни разходи през последните два месеца на 2007 г.

11:10 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (EK) може да започне процедура срещу Румъния с искане да намали бюджетния си дефицит, ако правителството не предприеме мерки да ограничи дефицита до май.

Това е заявил Ленард Орбан, еврокомисар за езиковото разнообразие, в интервю за изданието Ziarul Financiar.

„Както каза еврокомисарят по финансовите въпроси Хоакин Алмуния, ако не бъдат предприети конкретни стъпки за 2008 г., т.е. икономически мерки, които да позволят по-ясно предвиждане на бюджетните разходи, Европейската комисия не изключва стартирането на процедура срещу извънредния бюджетен дефицит“, е заявил Орбан.

Според договора за приемане в ЕС Румъния трябва да направи необходимото за въвеждане на еврото през 2013 г., така че страната трябва да изпълни критериите за приемане на единната валута, които включват бюджетният дефицит да не надхвърля 3% от БВП.

За миналата година Румъния обяви бюджетен дефицит от 2,4% от БВП, въпреки че според калкулации на ЕК размерът на дефицита възлиза на 2,9% от БВП. Прогнозите на румънската държава за тази година са за 2,7%. Проблемът е, че правителството на страната е направило извънредни разходи през последните два месеца на 2007 г., което доведе до понижаване на доверието на европейските представители към целите на Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още