fallback

Газпром заплаши Украйна да й спре газа заради дълг от 1,5 млрд. долара

Според Газпром спорът няма да има отражение върху Европа. Полша и Италия все пак показаха готовност при временно намаление на доставките да ползват запасите си

17:56 | 08.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром ще прекрати доставките на газ за Украйна, ако до 11 февруари въпросът със задълженията на страната относно доставките на руски газ не бъде решен, заяви тази сутрин представител на ръководството на газовия гигант, цитиран от Прайм-Тасс.

По разчетите на Газпром задълженията на Украйна за доставените до 1 януари количества синьо гориво са приблизително 500 млн. долара, а общите просрочени задължения на страната възлизат на 1,5 млрд. долара. От Газпром напомнят, че от началото на годината Украйна, както Турция и Гърция, получава допълнителни количества руски газ над предварително заявените поради неизпълнение на количествата от други доставчици.

Малко по-късно от ръководството на държавната компания „Нафтогаз Украйна” беше направено изявление, че страната няма просрочени финансови задължения към Газпром, а също така изпълнява и задълженията си по транзитирането на природен газ за Европа. Въпреки това обаче зам.-председателят на компанията днес е отпътувал за Москва, за да разговаря с ръководството на Газпром.

Газпром е уведомил ЕК за възможните проблеми с доставките на газ за Украйна, уверявайки, че те няма да се отразят на доставките за Европа. А от Еврокомисията са призовали двете страни оперативно да решат търговските си разногласия, посочвайки, че при необходимост в близките дни ще бъде свикан координационният комитет по газа към ЕК.

Във връзка с възникналата ситуация от газовите компании на Италия и Полша са коментирали, че те имат запаси от газ, така че кратко намаление на доставките (както през 2006 г.) не би ги затруднили, но се надяват това да не се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още