fallback

Борсовият риск – наркотик и сексуален стимулант

Според учени при рискова търговия човешкият мозък реагира както при сексуално привличане или употреба на наркотици

17:28 | 08.02.08 г.

Лесно е да се мисли, че Жером Кервиел е изключение. Но ето отрезвяващи новини за играчите на борсата – може би във всеки от нас има по малко от Кервиел. 

Група учени потвърждават това, което брокерите отдавна знаят – че хората се управляват от парите. Човешкият мозък реагира на високорискови сделки на фондовата борса по същия начин, както на сексуално привличане, казват учените. И колкото по-голям става рискът, толкова повече мозъкът жадува за него.

Френските прокурори оприличават търговията на Кервиел на пристрастеност към наркотици. Това не е изненада за Браян Нътсън, професор по психология и неврология и пионер в една нововъзникваща сфера – неврофинанси, която комбинира психология, неврология и икономика, за да анализира по какъв начин мозъкът взема решения.

Нътсън е работил с доброволци, за да картографира мозъците им по време на търговия. Изводът, който прави, е, че понякога правенето на пари опиянява.

„Колкото повече мислите, че можете да спечелите от риска, толкова повече го поемате“, казва Нътсън, цитиран от New York Times.

Невроикономиката вече печели много привърженици на Уолстрийт. Предстои Нътсън да покаже по какъв начин работата му може да има ефективно приложение. Въпросът е обаче дали откритията му могат да имат някаква полза за икономиката.

Учени от Бостънския университет пък се опитват да определят доколко стресът и емоциите влияят на възвръщаемостта от инвестициите. Те наблюдават брокери по време на търговия и отчитат показатели като пулс, телесна температура и дишане.

Изводите, макар и предварителни, не са изненадващи. Според тях брокерите, които се оставят емоциите им да ги управляват, се справят зле с търговията. Тези обаче, които разчитат само на логиката, също не се справят твърде блестящо. Най-успешни са тези, които умеят да се възползват от емоциите си, без да се оставят чувствата да ги завладеят.

„Най-добрите трейдъри се тази, които контролират емоционалните си реакции, също като при спортистите“, казват учените.

Или, както навремето е казал Уорън Бъфет: „След като веднъж постигнете обикновена интелигентност, е важен темпераментът, който да контролира поривите, които вкарват други хора в проблеми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още