fallback

Една пета от германските фирми местят дейността си в Източна Европа и Китай

От тях 60% са се насочили към 12-те наскоро влезли в ЕС държави

10:03 | 08.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Близо една пета от германските фирми преместват дейността си, най-вече в страни от Източна Европа, като следващата най-желана дестинация е Китай. Малък е делът на тези, които предпочитат да местят производството си в „старите“ членки на Европейския съюз, показва проучване на статистическата служба в Германия, цитирано от АФП.
Според изнесените данни между 2001 и 2006 г. 18% от компаниите в страната с над 100 служители са преместили част от производството си в чужбина или са планирали делокализация в скоро време.
От тях 60% са се насочили към 12-те наскоро влезли в ЕС държави, 36% - към Китай и много малък дял към други европейски страни.
Най-склонни да местят дейността си са фирмите от високотехнологичния сектор, където една трета са предприели такива действия. Най-често даваното обяснение е по-евтината работна ръка и по-добрите позиции спрямо конкуренцията.
За същия период тези премествания са довели до съкращаване на 118 000 работни места в страната, като в същото време в Германия са създадени нови 105 000 работни места в сектори, където е необходима по-квалифицирана работна ръка.
Според статистиката една на всеки четири или шест фирми, изнесли дейността си в чужбина, връщат изцяло или отчасти произведената от тях продукция в Германия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още