fallback

Германия поиска 41 млн. евро от Nokia заради местенето на завода в Румъния

Компанията отговори, че е "изумена" и е инвестирала много повече средства в завода в Германия от отпуснатите субсидии

16:02 | 06.02.08 г.

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия поиска от производителя на мобилни телефони Nokia да върне субсидии в размер на 41,3 млн. евро, които са били използвани за преустройство на завода в Бохум, който финландската компания планира да затвори. От Nokia заявиха, че са „изумени“ от искането, съобщи Ройтерс.

Плановете на компанията да затвори последния завод за производство на мобилни телефони в Германия и да премести производството в Румъния предизвикаха редица протести.

Аргументът на водещия производител на мобилни телефони в света е, че заводът не е конкурентоспособен и трябва да бъде затворен.

От министерството на икономиката на провинцията заявиха, че Nokia трябва да върне субсидиите, които са използвани за превръщането на завод за производство на телевизори във фабрика за мобилни телефони.

„Nokia е изумена от искането. Въз основа на факти, известни на компанията и на Deutsche Bank, неин съветник през целия период, двете страни са на мнение, че подобен опит е без основание“, заяви говорителят на компанията Аря Суоминен.

По думите й Nokia е надхвърлила условията на споразумението за субсидия, като е инвестирала над 350 млн. евро в мястото и е осигурила работни места на средно около 3 200 души в района от 2001 г.

Същевременно 13 компании, участващи в строителните работи на терена на т. нар. "Селище на Nokia" в близост до Клуж, са били глобени, съобщава румънското онлайн издание HotNews.

Общата стойност на глобата е в размер на 58 500 леи (над 16 хил. евро) и е наложена след проверка на местните власти на терена.

Основните нарушения са били свързани с наемането на чуждестранни граждани. Около 160 граждани на Словакия, Германия и Полша, работещи на терена на Nokia, не са били законно регистрирани. При наемането на работници от чужбина компаниите са длъжни да уведомяват местните власти. Представители на компанията са заявили, че това изискване не им е било известно.

Миналия месец германска компания, изпълнител на строителство на проекта на Nokia, е била принудена да наеме чуждестранни работници, защото румънските не били достатъчно професионални, добавя румънското издание, цитирайки финландския ежедневник Helsingin Sanomat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още