fallback

Минният гигант BHP предлага 100 млрд. евро за Rio Tinto

Ако бъде създадено, обединението Rio-BHP ще стане третата по пазарна капитализация група в света

14:20 | 06.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата минна компания в света BHP Billiton официално отправи враждебна оферта за поглъщането на конкурента си Rio Tinto на стойност 147,7 млрд. долара (100,7 млрд. евро), полагайки основите на второто най-голямо изкупуване в историята. След месеци на спекулации относно евентуална сделка BHP се надява да убеди акционерите на Rio Tinto да създадат заедно нов мастодонт в добивния сектор. Рискът е обаче да бъде поведена война с най-големия акционер в Rio – китайската публична компания Chinalco, която е най-големият китайски производител на алуминий, коментира АФП.

Ако бъде създадено, обединението Rio-BHP ще стане третата по пазарна капитализация група в света (350 млрд. долара) след Exxon Mobil и General Electric.

Големите клиенти на BHP и Rio, особено производителите на стомана в Китай и Япония, обаче се безпокоят от влиянието, с което новата компания би разполагал що се отнася до фиксирането на цените на суровините.

След като през ноември Rio Tinto отказа оферта за закупуване, от BHP сега повишават предложението си с 13%. Групата предлага 3,4 от своите акции срещу всяка акция на Rio Tinto срещу първоначално предложено разпределение 3:1.

Според ръководството на BHP транзакцията може да бъде финализирана в срок между 9 и 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още