fallback

„Вечно замразяване” грози цените на храните в Русия

"Доброволно-принудителното замразяване" на цените, което първоначално беше обявено в края на 2007 г., ще действа още три месеца.

17:44 | 05.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Русия от началото на годината принуди властите да измислят нови способи как да се борят с нея, пише вестник „Известия”. Според изнесените днес данни инфлацията в Русия за месец януари е 2,3% спрямо предходния месец, а само повишението на цените на основните хранителни и други стоки от първа необходимост достига средно 4,3%.

Доброволно-принудителното замразяване” на цените, което първоначално беше обявено в края на 2007 г., ще действа още три месеца. Обаче от Министерството на икономическото развитие и търговията днес са предложили на правителството тази мярка да може да се въвежда при всички случаи, когато има скок на цените, уточнявайки, че става въпрос за много ограничен списък от стоки, без засега да го оповестяват.

Предложението може да има три механизма на приложение на практика. Първият вариант е определяне на максимална надценка за продавачите на стоките от въпросния списък. Вторият вариант предвижда въвеждане на пределна цена на самите стоки. Третият вариант за регулиране на цените е чрез споразумение между производителите и търговците (каквото съществува в момента). От руското министерство са обяснили, че подобни законодателни способи за регулиране на цените се допускат от много развити страни.

От министерството смятат също, че трябва да се урегулират цените на горивата в страната, а също и да се въведе порядък във финансовите отношения между земеделците и търговците на едро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още