fallback

Британци проектират свръхзвуков пътнически самолет

Самолетът с кодово име А2 се предвижда да извършва полети между Европа и Австралия, изминавайки разстоянието за по-малко от пет часа

16:20 | 05.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Група британски инженери от състава на Европейската космическа агенция са се заели с разработката на свръхзвуков пътнически самолет, съобщава AFP. Самолетът с кодовото име А2 се предвижда да извършва полети между Европа и Австралия, изминавайки разстоянието за по-малко от пет часа.
Дължината на корпуса на бъдещия самолет, който ще превозва до 300 пътника, е 143 м, а максималната скорост - 6400 км/ч, т.е. пет пъти по-бързо от скоростта на звука. За сравнение, дължината на един от най-популярните сега в света самолети, Боинг-737, е 37 м, а най-големият към момента авиолайнер А380 е дълъг 73 м.
Без презареждане авиолайнерът ще може да прелита до 20 хил. км, твърдят неговите създатели. Свръхзвуковият самолет ще използва за гориво течен водород.
Единстеното, от което ще бъдат лишени пасажерите на А2, ще бъдат илюминаторите. Вместо тях конструкторите предвиждат плоскоекранни телевизори, на които ще се гледат филми. Причината е, че при свръхзвуковата скорост корпусът на самолета ще се нагрява много силно.
Стойността на билета при пътуване с А2 ще бъде около 3500 паунда (почти 7000 долара).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още