fallback

Сръбският пазар отвори с ръст от 5% след победата на Тадич

Индексът Belex 15 отвори с над 5% повишение още от първите минути на сесията днес

12:15 | 04.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовата борса в Сърбия реагира силно позитивно на новината за победата на Борис Тадич, кандидат на Демократическата партия, на втория тур на президентските избори в страната.

Те бяха своеобразен референдум за политическата насоченост на страната. Проевропейският Тадич победи с повече от 2% разлика смятания за привърженик на топлите отношения с Русия кандидат на радикалната партия Томислав Николич.

Индексът Belex 15 отвори с над 5% повишение още в първите минути на сесията днес. Курсът на сръбският динар също се покачи с над 1% спрямо еврото.

Миналата седмица беше съобщено, че редица западни инвеститори са замразили плановете си за вложения в Сърбия заради неясния изход от президентските избори и възможността за победа на радикалите. Изборният успех на Тадич означава, че до дни ще бъде подписано споразумение между ЕС и Сърбия, което ще сложи началото на процедура за отмяната на визовия режим при пътувания на сръбски граждани в страните от общността. Освен това на дневен ред е и сключване на споразумение за асоцииране на Сърбия в ЕС.

От 2006 година и български фондове са активни на сръбския фондов пазар. В момента значителна експозиция в сръбски акции притежават Статус нови акции, Статус финанси и Адванс Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още