fallback

Прекъсването на интернет в Индия засегна аутсорсинг сектора

Най-сериозно пострадаха IT компаниите и кол центровете, които предоставят онлайн услуги за Великобритания или източното крайбрежие на Щатите

11:53 | 31.01.08 г.

Ключовият за Индия аутсорсинг сектор, който зависи силно от интернет, се мъчи да преодолее прекъсването на комуникациите, причинено от повреда на подводни кабели на хиляда километри разстояние в Средиземно море, съобщи АФП.

Възстановяването на интернет връзките може да отнеме до 15 дни. Засегнати са също и телекомуникациите в съседните Бангладеш и Шри Ланка.

„Най-сериозно пострадаха IT компаниите и кол центровете, които предоставят онлайн услуги за Великобритания или източното крайбрежие на Щатите“, съобщи Раджеш Чария, президент на асоциацията на интернет доставчиците в Индия.

„Някои от тях пренасочват трафика през Тихия океан, но качеството и скоростта ще се влошат значително“, добавя той. Според него това решение оставя операторите с половината от нормалния им капацитет.

Вчера властите в Египет съобщиха, че е бил прекъснат подводен кабел. Правителството на Кувейт пък обяви, че „метеорологичните условия и морският трафик“ са повредили два кабела, засягайки по-голямата част от региона.

Аутсорсинг секторът в Индия е на стойност 11 млрд. долара и включва 1250 компании, чиито услуги варират от обслужване на клиентски запитвания до обработка на кредитни карти и заявки за ипотечни кредити, както и анализи на капиталовите пазари за клиенти от цял свят.

В сектора са заети 700 хил. души, които работят в 30 индийски града. Клиентите са предимно от САЩ и Европа.

Съседният Бангладеш също пострада. „Преносът на глас и данни за Европа и Америка не работи. Освен това, се забавиха интернет услугите в страната“, казва служител на държавната Bangladesh Telegraph and Telephone Board. Друг доставчик в страната, BDCom, казва, че работи с четвърт от нормалния си капацитет.

В Шри Ланка също има драстичен спад на качеството на услугите, според Sri Lanka Telecom, най-големият доставчик на интернет услуги в страната. Няма пълен срив, а само намален капацитет и забавяне на скоростите, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още