fallback

Аерофлот възнамерява да участва в приватизацията на сръбската JAT

Към момента е известно, че интерес към приватизацията на JAT проявяват и американски инвеститори

17:13 | 30.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Аерофлот е заинтересован от участие в конкурса за приватизация на сръбската авиокомпания JAT. Това е заявил днес зам.-директорът на руския национален авиопревозвач Михаил Полубояринов, цитиран от РИА Новости.
По думите му търгът за приватизацията на 51% от сръбската авиокомпания може да се състои в края на март или началото на април и дотогава Аерофлот трябва да е готов с приватизационната програма за нея, като участва в търга заедно с компания от ЕС.
Полубояринов е пояснил, че съгласно законодателството на ЕС (за присъединяване към който Сърбия кандидатства), ако компания извън Общността притежава контролния пакет акции на авиокомпания от ЕС, то въпросната авиокомпания няма да се ползва при полетите си в ЕС от привилегиите на превозвачите от общността. Затова Аерофлот предвижда, ако спечели конкурса, да стане собственик на 50% от акциите на JAT, а 1% от акциите ще притежава партньорът от ЕС.
Към момента е известно, че интерес към приватизацията на JAT проявяват и американски инвеститори.
Преди около три месеца от ръководството на Аерофлот обявиха, че проявяват интерес към придобиването на Чешките авиолинии.
Според последните официални данни, за периода януари – септември 2007 г. чистата печелба на Аерофлот на годишна база нараства с 92% до 357,3 млн. долара. Приходите на авиокомпанията за същия период са 2,798 млрд. долара и бележат ръст от 31,9%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още