fallback

Русия иска от газовите фирми половината печалба от поскъпването на горивото

Предвижда се и сериозно увеличение на данъка върху добива на синьо гориво

16:02 | 29.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на финансите на Русия ще предложи на газовите компании да разделят с държавата печалбата си, получена благодарение на повишаването на цените на природния газ, съобщава РИА Новости, позовавайки се на официално изявление от Финансовото министерство.
По изчисления на министерството от повишаването на цените на газа може да бъдат получени около 25 млрд. рубли (около 1 млрд. долара), която сума фирмите могат за разделят с държавата, т.е. тя да получи около 500 млн. долара.
Експерти припомнят в тази връзка, че в края на 2007 г. от руското Министерство на икономическото развитие са съобщили, че е подготвено предложение за диференциране на ставките на данъка, отнасящ се за добива на природен газ, което предложение още се съгласува с други ведомства и с газовия гигант Газпром.
Дискусията в Русия за повишаване на ставките на данъка за добив на природен газ се води от месеци, след като бяха определени от правителството перспективите за развитие на пазара на природен газ в следващите 5 години и в частност беше взето решение за ускорено повишаване на вътрешните цени на газа, така че до 2011 г. заложеното в тях равнище на печалба да достигне това при експортните цени.
По разчети на Министерството на финансите, общото облагане с данъци на газовия отрасъл в Русия при настоящите високи цени на синьото гориво е двойно по-ниско, отколкото облагането на нефтения отрасъл. В предложението на Министерствата на финансите и на икономическото развитие се предвижда данъка за добив на природен газ през тази година да стане 315 рубли за 1000 куб. м, през 2009 г. - 480 рубли за 1000 куб. м, а през 2010 г. да достигне 735 рубли (30 долара) за 1000 куб. м, т.е. пет пъти повече от сегашния данък в размер на 147 рубли (6 долара) за 1000 куб. м.
Относно въпросното предложение от ръководството на Газпром са заявили, че считат за приемливо повишение на данъка за добив на газ в рамките на текущата инфлация в страната, която за изминалата 2007 г. по предварителни данни е около 12%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още