fallback

Цените на въглищата на световните пазари нарастват

Основната причината за ръста на цените е дефицита на въглища, предизвикан от стихийните бедствия напоследък в Китай, ЮАР и Австралия.

13:18 | 29.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на въглищата на световните пазари само за миналата седмица са нараснали с 3,9%, достигайки рекордните стойности от 93 долара/т, а спот цените на отделни ценни марки коксови въглища са нараснали до 150-160 долара/т, съобщава вестник „Ведомости”. Основната причината за ръста на цените според експерти е дефицитът на въглища, предизвикан от стихийните бедствия напоследък в Китай, ЮАР и Австралия.
В Китай от средата на януари продължават най-силните за последните 50 години снежни бури, от които вече е пострадала половината територия на страната. В страната 78% от електричеството се произвежда чрез използване на въглища, а снеговалежите са довели до срив на ж.п. превозите, осигуряващи въглища за 90 електроцентрали. В резултат в страната е възникнал енергодефицит от около 5,6% от мощностите на енергийната система, който на свой ред е довел до снижаване на добива на въглища. Прогнозата не е утешителна – наличните запаси от въглища за производство на електроенергия в страната ще стигнат само за 8 дни и 13 региони на страната вече са пристъпили към ограничения на енергопотреблението.
В ЮАР също се разгръща енергийна криза, тъй като силните дъждове напоследък са повредили част от запасите от въглища. Затова от 24 януари държавната енергийна компания Eskom (произвеждаща 95% от електроенергията в страната), се е обърнала към промишлените потребители с молба да съкратят енергопотреблението до минимум. Същевременно в страната е започнало поетапно спиране на тока в различните региони за по 4-5 часа в денонощие. Проблемите с подаването на електроенергия пък са принудили най-голямата въгледобивна компания Anglo American да спре временно работа на пет от деветте си мини.
Заради проливните дъждове и наводнения в Австралия най-големите компании за добив на въглища - Rio Tinto, Xstrata, Macarthur Coal Ltd. и Wesfarmers Ltd, в една или друга степен също са съкратили добива на въглища.
Същевременно, според експерти, природните бедствия при едни от най-големите компании, добиващи въглища, могат да бъдат предпоставка руските добивни фирми да увеличат цените на въглищата, като на вътрешния пазар увеличението през тази година може да е средно с 40% до около 110 долара/т за по-качествените марки. Анализатори напомнят, че началото на поскъпването на въглищата е започнало миналата година поради аварии в мини на Русия и Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още