fallback

Една десета от британците определени като богати, те обаче не смятат така

На въпросните 2,5 млн. домакинства две почивки в чужбина годишно и доход от близо 90 хил. паунда не са им достатъчни

10:55 | 29.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Една десета от жителите на Великобритания са класифицирани като богати, но те не смятат така, пише Ройтерс, цитирайки проучване на застрахователната компания Hiscox.
Около 2,5 млн. домакинства печелят по 88 хил. паунда при среден доход на домакинствата от 33 хил. паунда. Тези 2,5 млн. домакинства годишно ходят два пъти на почивка в чужбина и имат над 20 хил. паунда разполагаем годишен доход.
Въпреки това 90 на сто от тях не се смятат изобщо за богати, според проучването, реализирано сред 1000 души. По думите им, за да могат да се почувстват заможни, домакинството им трябва да има доход от около 150 хил. паунда, да са платили ипотеката си, да притежават повече от един недвижим имот или ваканционен дом и да изпратят децата си в частно училище.
За разлика от юпитата от 80-те и 90-те години на миналия век, днешните „работещи богаташи“ не парадират с активите си. За тези професионалисти, загрижени заради кредитната криза, да се чувстваш богат във Великобритания означава да имаш финансова сигурност, а не да притежаваш луксозни вещи като скъпа кола или плувен басейн.
Все пак те водят комфортен начин на живот. Четирима от всеки десет годишно ходят на почивка в чужбина повече от веднъж, близо една трета притежават луксозна домашна система за развлечение, около една четвърт имат спестявания на стойност над 25 хил. паунда, 15 на сто притежават произведение на изкуството, а 14 на сто – повече от един недвижим имот.
В същото време в понеделник стана ясно, че има британци с доста по-неотложни проблеми от изпращането на децата им в частно училище, тъй като близо половин милион финансово затруднени собственици на домове са пропуснали ипотечните си плащания за последните шест месеца.
Тези близо 463 хил. души представляват около 4 на сто от общо 11,8 млн. неизплатени ипотеки в страната, показва проучване на сайта MoneyExpert.com.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още