fallback

Очакват висока инфлация в Румъния през следващите месеци

Ако инфлацията остане на високи нива няколко месеца, това може да доведе до искания за увеличение на заплатите

14:05 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлационните темпове в Румъния ще останат относително високи през следващите месеци, смята управителят на централната банка на страната Мугур Исареску, цитиран от Bloomberg.
„Основната заплаха е, че, ако инфлацията остане на високи нива няколко месеца, това ще създаде спираловиден ефект“, коментира в интервю за вестник Bursa Исареску. „С други думи това може да доведе до искания за увеличение на заплатите“.
Сушата, ръстът на пазара на потребителски кредити и увеличаващите се заплати тласнаха инфлацията до 6,6 на сто в края на миналата година при целени от банката 4 на сто, плюс/минус 1 процентен пункт.
Според Икареску растящите заплати остават основната инфлационна заплаха през 2008 г.
Средната работна заплата се е увеличила с 23,5 на сто за 12-те месеца до ноември на годишна база, а частният дълг е нараснал с 60 на сто на 12-месечния период до декември, тъй като румънците са взели повече кредити в чужда валута.
„Голямата заплаха на идващите отвън шокове, като тези през 2007 г., е, че може да предизвикат вторична поредица от увеличения на цените и на заплатите“, коментира Икареску.
По думите му разходите на правителството, които увеличиха дефицита на държавния бюджет до 2,4 на сто от БВП миналата година спрямо 1,7 на сто през 2006 г., може да нараснат преди парламентарните избори през ноември, увеличавайки инфлационния натиск.
„Точните пропорции на икономическите политики – монетарна, данъчна, бюджетна и на заплатите, са по-важни от всяка отделно взета политика“, добавя Икареску.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още